De Nationale COPD Challenge brengt Nederland in beweging

Wat is de Nationale COPD Challenge?

De Nationale COPD Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) dat samen met het Longfonds en Move2Improve de kwaliteit van leven van mensen met COPD verbetert. De Nationale COPD Challenge bestaat uit een groepsinterventie en individueel beweegaanbod. 

De groepsinterventie
De groepsinterventie van de Nationale COPD Challenge bestaat uit 16 tot 20 weken, wekelijks samen wandelen met een zorg-, sport- en welzijnsprofessioneel in de buurt. Bekijk onderstaande video. Deelnemers wandelen toe naar een finaleweek in september. Gezien de coronamaatregelen kiezen we ervoor in 2020 en 2021 alleen aan de slag te gaan met ons indidivueel beweegaanbod. 

Individueel beweegaanbod
In plaats van de groepsinterventie bieden we dit jaar beweegaanbod, waarmee mensen zelfstandig aan de slag kunnen met hun gezondheid: het online wandelprogramma Jouw Wandeluitdaging en De Beweegkaart met oefeningen voor thuis. Bekijk onderstaande video van Bas met uitleg over ons individueel beweegaanbod of lees de informatie onder de video.

  

Ben je zorgverlener of sportprofessional? Aan jou de vraag om deze beweegprogramma’s te delen onder jouw netwerk, zodat we samen nog meer mensen in beweging brengen!

  • Online ondersteuning via Jouw Wandeluitdaging (aanmelden mogelijk tot november 2020).  Na aanmelding ontvangen deelnemers elke maand een trainingsschema met wandeltips, oefeningen en informatie over COPD en bewegen. En dat voor een half jaar lang! Deelnemers hebben de keuze om toe te werken naar een wandelniveau van 3 of 5 km.
     
  • Binnen in beweging met de beweegkaart.  Deze kaart is gratis te downloaden, print je uit en hang je op de koelkast. Met de kaart wordt je uitgedaagd te bewegen en inspireren we je om dat dagelijks te doen. 

Waarvoor is de Nationale COPD Challenge bedoeld?

Veel mensen met COPD zijn niet actief, terwijl voldoende bewegen erg belangrijk is voor mensen met COPD. De Nationale COPD Challenge brengt deze mensen op een laagdrempelige manier in beweging en kan een goede aanvulling zijn op de gekozen behandeling en/of het bestaande beweeggedrag. Het wandelen kan in de vorm van duur- of intervaltraining. Deelname aan de COPD Challenge levert goede resultaten op. Zo gaan bewegen deelnemers gemiddeld 35% meer. Ook zagen we in 2018 en 2019 dat deelnemers een hogere kwaliteit van leven ervaren en meer energie krijgen door de challenge, waardoor ze in het dagelijks leven ook meer ondernemen.

Kom ook in beweging!

Voor vragen neem je contact op het team van de Bas van de Goor Foundation via copd@bvdgf.org.